Stærkt samarbejde mellem forskning og praksis: Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse

Deprimerende klimanyheder er der nok af, når vi hører om hagl på størrelse med tennisbolde, skybrud, skovbrande og oversvømmelser. Som læser føler man sig handlingslammet, men kan klimajournalistik overhovedet være kritisk og konstruktiv på samme tid? Det skal ét af fem nye forskningsprojekter undersøge.

Konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer. Det er målet med de forskningsprojekter, der får støtte  gennem HUMpraxis-programmet i VELUX FONDEN. Et af de fem projekter, der netop har modtaget støtte, handler om klimajournalistik. Her bliver fynske medier et levende laboratorium, der skal teste, om en mere løsningsorienteret journalistik giver seere og læsere mod på at gøre noget for klimaet.

Som det er nu, kan de mange dårlige nyheder få modtagerne til helt at opgive troen på at kunne gøre en forskel:  

Om HUMpraxis

HUMpraxis-programmet fokuserer på at komme med konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer gennem samarbejde mellem forskere fra human- og samfundsvidenskab og praktikere fra miljø-, socialområdet eller voksenlivets overgange og forandringer. Hermed samler HUMpraxis-programmet VELUX FONDENs forskellige uddelingsområder i en tværgående indsats.

Målet er at få skabt originale forskningsresultater og få dem omsat til bæredygtige løsninger, der kan fremme et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.

HUMpraxis 2023

VELUX FONDEN har modtaget i alt 92 interessetilkendelser til årets opslag. De fem bevilgede projekter er udvalgt ud af 14 projekter, der på baggrund af deres interessetilkendegivelser blev inviteret videre til at sende fuld ansøgning, som efterfølgende er vurderet af eksterne sagkyndige. De fem projekter får i alt 28 mio. kr.  

     - Et ensidigt fokus på katastrofer og alvorlige konsekvenser i dækningen af klimakrisen kan være decideret demotiverende for modtageren, fordi frygten for, hvordan det hele dog skal ende, kan gøre folk handlingslammede. De bliver nødt til at tro på, dels at de er i stand til at handle, dels at handlingerne vil gøre en forskel, og derfor vil vi undersøge, hvordan nyhedsdækningen kan pege på gode eksempler og mulige løsninger, og hvordan det kan bidrage til en mere klimavenlig adfærd hos borgerne, forklarer professor mso Morten Skovsgaard fra Center for Journalistik på Syddansk Universitet.

Tanken er dermed, at en ændret og mere konstruktiv dækning af klimakrisen kan bygge bro mellem borgernes holdninger og handlinger. Det bliver Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn, der sammen med konsulentfirmaet Room of Solutions skal stå for den konstruktive vinkel på klimadækningen i praksis.

Forskningens gennemslagskraft styrkes

Projektet om klimajournalistik taler godt ind i VELUX FONDENs vision om at arbejde for at styrke menneskers handlemuligheder i et demokratisk og bæredygtigt samfund. Det gør de fire øvrige HUMpraxis-projekter også, som opererer indenfor det sociale område. På forskellig vis handler de om at styrke menneskers handlekraft, hvad enten du som frivillig arbejder med hjemløse, tager imod mennesker med angst på et apotek, tilhører en etnisk minoritet på et gymnasium eller arbejder med sociale rådgivningstilbud. Projekterne har alle fokus på at skabe ny viden og løsninger på aktuelle samfundsudfordringer:

HUMpraxis-programmet kan noget særligt. Ideen er at støtte et længerevarende, ligeværdigt og vekselvirkende samarbejde mellem forskning og praksis om løsningen af konkrete udfordringer. Dermed former de hinanden, så den opnåede viden forplanter sig i konkrete forandringer og løsninger i praksis. På den måde får forskningens gennemslagskraft i samfundet mulighed for at blive langt mere direkte, forklarer Henrik Tronier, der er programchef for VELUX FONDENs human- og samfundsvidenskabelige uddelingsområde.

De fem nye projekter får bevillinger på i alt 28 mio. kr.

Frivilliges indsats i Housing First

Et andet af årets projekter vil arbejde med brugen af frivillige netværksvenner  med hjemløse. De hjemløse borgere tilbydes støtte fra professionelle bostøttemedarbejdere i overgangen til egen bolig, men det er ikke altid nok. De frivillige netværksvenner kan supplere bostøttemedarbejdernes arbejde og hjælpe de hjemløse med at skabe et hjem, trives i lokalområdet og fastholde deres nye bolig.

Mennesker der lever i hjemløshed har ofte komplekse sociale problemer og oplever ensomhed og social isolation. Det kan gøre det svært at få et godt liv i egen bolig. Men frivillige netværksvenner kan hjælpe, fortæller lektor og forskningsleder på projektet Catharina Juul Kristensen fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

De frivillige og de hjemløse møder hinanden som ligeværdige mennesker, der har valgt at skabe et venskab. Det giver et unikt udgangspunkt for at gøre op med ensomhed og social isolation. Men Hjemløsereformen fra 2023 stiller nye krav til bostøttearbejdet på herbergerne og i kommunen. Målet er, at de hjemløse borgere kun opholder sig på herbergerne i tre måneder, før de tilbydes en bolig. Der betyder kortere tid end før til at støtte borgerne og forberede dem på et liv i egen bolig. Det er ikke helt problemfrit, for inddragelsen af frivillige i støttearbejdet kommer ikke af sig selv, som Catharina Juul Kristensen siger.

Derfor er det både relevant og vigtigt at få udviklet nye metoder til at inddrage de frivillige i arbejdet med dels at skabe et meningsfuldt liv for de nu tidligere hjemløse, dels reducere ensomheden, som godt kan dukke op, når man bor alene.

Samtale i centrum

Et tredje af årets projekter under HUMpraxis-programmet, RÅDVILD, har fokus på brugen af de over 175 rådgivningstilbud, der findes, til borgere i sårbare livssituationer. Det fjerde projekt, Hvordan skal vi samtale om medicin, skal arbejde med, hvordan apoteket kan blive et trygt sted at gå hen for borgere med angst og depression. Det sidste projekt, Fællesskaber på tværs, vil undersøge mulighederne for at fremme fællesskaber mellem unge med etnisk minoritets- og majoritetsbaggrund i gymnasiet. Alle fem projekter er nærmere beskrevet nedenfor.   

Læs mere om de fem nye HUMpraxis-projekter

Nyheder