Nyt projekt skal sikre, at EU’s satsning på havvind ikke glemmer biodiversiteten

Den europæiske paraplyorganisation Seas at Risk modtager knap 2,5 mio. kr. fra VELUX FONDEN over en 2-årig periode. Bevillingen skal bruges til at kommunikere direkte til det politiske niveau i EU, deltage aktivt i relevante tværnationale arbejdsgrupper og kapacitetsopbygge nationale NGO’er – alt sammen med henblik på at sikre et bredere hensyn til havmiljøet, når der etableres nye havvindmøller.

Hvis EU-landene skal nå de nationale og internationale energi- og klimamål, er det nødvendigt at udnytte store dele af havet til at producere vedvarende energi. Men lige så nødvendigt er det at reducere de negative påvirkninger på havmiljøet, forbedre miljøtilstanden og de marine økosystemer. Disse to potentielt modsatrettede hensyn udgør et af det største dilemmaer på energi- og miljøområdet de kommende år.

Derfor er det lige nu ekstra vigtigt, at der er stærke interesseorganisationer til stede i Bruxelles, der kan tale havmiljøets sag. En sådan er Seas at Risk, og med en ny bevilling fra VELUX FONDEN på knap 2,5 mio. kr. over de næste to år er de godt rustet til at tage dialogen med EU’s parlamentarikere og beslutningstagere.

”Målet er, at projektet skal være havmiljøets løftestang for, at EU-landene inddrager og respekterer de regler, de selv har sat op, når de begynder at etablere havvindmøller i storskala, så de ikke går på kompromis med habitatdirektivet, fuglebeskyttelsesdirektivet og havstrategidirektivet og andre forordninger, som EU allerede har vedtaget,” fortæller Charlotte Mogensen, der er chef for programområdet Et hav i balance.

32 medlemsorganisationer fra 16 lande

Seas At Risk er en sammenslutning af miljøorganisationer fra hele Europa, der arbejder sammen for at sikre, at livet i verdens have er rigeligt, mangfoldigt og klimabestandigt, og at det ikke trues af menneskelige aktiviteter.

Organisationen tæller 32 medlemmer fra 16 lande – fra Danmark deltager Danmarks Naturfredningsforening – og har via hovedkontoret i Bruxelles stærke kontakter ind i EU-institutionerne. Dem skal de bruge til at lobbye for havets interesser, bl.a. via møder med Kommissionen og med kandidaterne til det kommende valg til EU-parlamentet. 

Arbejdet koordineres mellem medlemsorganisationerne, og en vigtig del af projektet er også at indsamle information og klæde de enkelte, nationale organisationer på til lokalt lobbyarbejde.

”En af projektets vigtigste opgaver er at koordinere de forskellige nationale organisationer, så de sammen kan påvirke dagsordenen omkring havvind, både i deres hjemlande og fremfor alt på EU-plan,” forklarer Charlotte Mogensen.

En demokratisk stemme for havet

For VELUX FONDEN passer projektet smukt ind i det aktuelle program om bekæmpelse af havforurening og fremtidige klimaløsninger og deres påvirkninger af havområderne, som er to af fondens tre strategiske fokuspunkter på havmiljøområdet frem mod 2030. 

Projektet sikrer, at biodiversiteten til havs får en stemme i EU – og så indeholder det også et demokratisk aspekt, understreger Charlotte Mogensen:

”Der er jo enormt mange interesser på spil på energiområdet, og generelt har industrierne langt flere midler til lobbyisme, end de grønne organisationer har. Derfor styrker vi den demokratiske samtale ved at sikre, at havmiljøets sag også bliver talt – og på den måde bidrager vi til, at den nødvendige overgang til bæredygtig energi bliver iværksat på et bæredygtigt grundlag.” 
 

Nyheder