Kom tæt på mennesket på det nye Moesgaard Museum

Når det nye Moesgaard Museum åbner for publikum lørdag 11. oktober, får de besøgende bogstaveligt talt muligheden for at stå ansigt til ansigt med menneskehedens forfædre.

En unik samling af anatomisk korrekte rekonstruktioner af menneskearter tager imod museumsgæsterne på trappen i museets foyer, hvor de både tæt på og igennem interaktive kikkerter kan opleves i deres oprindelige miljø.

Homo Sapiens og de øvrige livagtige figurer af menneskearterne er skabt ud fra skeletfund, der er gjort rundt omkring i verden og derefter har været genstand for videnskabelig forskning.

Netop integrationen mellem videnskab og brugen af nye udstillingsformer og teknologi er kendetegnende for udstillingerne i det nye museum.

”Museets ambition med den nye bygning og de nye udstillinger er at fortælle historier om mennesker for mennesker og skabe kulturhistoriske udstillinger, som skal opleves med sanserne snarere end indlæres”, siger museumsinspektør og leder af de nye udstillinger på Moesgaard Museum, Pauline Asingh.

”Kulturhistorie bliver nemt noget for nørder og særligt fagligt interesserede. Vi vil gerne gå en anden vej og give publikum mulighed for at komme helt tæt på både fortidens og nutidens mennesker ved at skabe gode fortællinger og scenograferede rum, som taler til sanserne og følelserne”.

Foto: Moesgaard Museum

Den 15.000 kvadratmeter store nye udstillingsbygning, der er tegnet af Henning Larsen Architects, rummer arkæologiske og etnografiske udstillinger, et særudstillingslokale, et studenterudstillingslokale, auditorium, møde- og konferencelokaler, cafe, museumshop og en græsklædt tagflade, hvor publikum har udsigt til hav og skov og det smukke guldalderlandskab omkring herregården Moesgård, som tidligere husede udstillingerne på Moesgaard Museum.

I museets arkæologiske udstillinger om fortidens mennesker vil publikum i dramatiserede fortællinger og scenograferede miljøer med lyd, lys og animation kunne opleve, hvordan fortidens mennesker levede.

»Vi har haft behov for at prøve noget nyt og udfordre det eksisterende udstillingskoncept. Derfor har Moesgaard Museum til projektet etableret sin egen udstillingstegnestue. Vi har sat forskere, designere, scenografer og andre kreative mennesker sammen for i fællesskab at finde ud af, hvad den gode historie er. Det er der kommet en helt ny udstillingsoplevelse ud af,” siger Henrik Hatt, der er administrativ leder af afdelingen for Publikum og Udstillinger på Moesgaard Museum.

Blandt prægtige fund og genstande fra både ind- og udland, finder man i udstillingerne bl.a. nogle af de bedst bevarede mennesker fra bronzealderen begravet i tre egekister fundet i Borum Eshøj ved Aarhus. I udstillingernes mytiske moseunivers kommer publikum tæt på jernalderens ofringer og verdens bedst bevarede moselig, Grauballemanden. I udstillingerne kan man også opleve fantastiske våbenofferfund fra jernalderen og tage på eventyr med de vikinger, som levede i det gamle Aros, det nuværende Aarhus.

I den etnografiske udstilling, De Dødes Liv, kan museets gæster opleve, hvordan mennesker jorden rundt lever videre med deres afdøde slægtninge. Det gælder både gennem danske arvestykker, ved genbegravelser i Uganda, til festen for de døde i Mexico og fejringen af jul med de afdøde blandt aboriginere i Australien.

På trappen op til de etnografiske udstillinger vil nøjagtige rekonstruktioner af tre nulevende personer, en australsk aboriginer, en sibirisk shaman-kvinde og Stephen Hawking, den internationalt kendte engelske fysiker, give forskellige bud på, hvor vi som mennesker kommer fra og hvor vi er på vej hen.

Udover udstillingerne kan publikum på Moesgaard Museum nyde den smukke bygning, udsigten fra museets græsklædte tagflade, museumshop og cafe.

Byggeriet har kostet i alt 393 mio. kr. og er støttet af VELUX FONDEN, VILLUM FONDEN, OAK Foundation Denmark, Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond. Der er også modtaget støtte fra Kulturministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet.

Udstillingsbygning er tegnet af Henning Larsen Architects.

”Med den nye bygning har vi fået opfyldt den vision, som vi har arbejdet intenst hen imod i gennem mange år: At få et museum, hvor vi kan lave netop de udstillinger, som vi mener, kan give tre generationer en fælles museumsoplevelse på samme tid. Det er vi meget glade og taknemmelige for, og vi gælder os til at se publikum tage huset i brug,” siger direktør for Moesgaard Museum, Jan Skamby Madsen.

De nye udstillinger har kostet 70 mio. kroner og er finansieret af Nordea-fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Arbejdsmarkedets Feriefond, Det Obelske Familiefond, Bikubenfonden, Købmand Herman Sallings Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck's Fond, Lauritzen Fonden, KroagerFonden, C.A.C Fonden og MMEx - Meaning Making Experience.

Hovedsponsor for Moesgaard Museum er AURA Energi.

Læs mere om det nye museum på

www.moesgaardmuseum.dk

Yderligere oplysninger hos kommunikations- og markedsføringschef Bodil Jensen, Moesgaard Museum.
Mail: bodil@nytmuseum.dk eller mobil 20 46 63 73

Foto: Moesgaard Museum

Nyheder